Of uw vis is gebakken, geroosterd, gegrild, gestoomd, gepocheerd of magnetron, voeg fundamentele marinades smaak en vocht toe zonder de natuurlijke smaak van de vis te overweldigen. Fundamentele marinades bevatten over het algemeen een olie, zoals olijfolie of canola olie (koolzaadolie), zure ingrediënten zoals azijn, citroensap, wijn en een aantal smaakvolle specerijen en kruiderijen.
Meng voor de marinade (uitgaande van een filet van 400 gram, gebruik dus meer indien nodig) 5 eetlepels olijfolie met één grote uitgeperste teen knoflook, een gesnipperd sjalotje, anderhalve eetlepel witte wijn en een halve citroen in plakjes. Voeg nog 3 eetlepels fijngehakte peterselie en/of dille toe, samen met een theelepel gedroogde tijm, de rasp van een halve citroen.
Meng de marinade goed en breng op smaak met voldoende peper en zout. Giet over de vis en laat zo ten minste een half uur staan. Laat je de vis langer dan twee uur marineren? Voeg dan de wijn een half uur voor het garen toe. Dit voorkomt dat de vis al gaat garen.
Afhankelijk van de vissoort en wat je erbij serveert kun je de marinade nog aanpassen. Denk aan kruiden als koriander, dragon, laurier en basilicum, citroengras, kappertjes, een beetje vissaus of sesamolie en een rood pepertje.
Marinades zijn niet veel eenvoudiger dan een basis wijn marinade die in slechts minuten samenkomt. Begin met witte wijn, dan klop het in vers geperst citroensap en sojasaus. Marineer de vis 45 tot 60 minuten. Deze fundamentele marinade werkt goed met zeevruchten of zoet water vissen.
Een marinade van yoghurt is een algemeen doel, Grieks-stijl mengsel dat goed met niet alleen zeevruchten, maar met lamsvlees of kip werkt. Combineer gehakte gember met gehakte knoflook, rode peper vlokken of gedroogde chilipepers, vers geperst citroensap, kurkuma en verse fijngehakte munt in een blender.Voeg de Griekse yoghurt en mix het totdat de marinade romig is. De vis marineren in het yoghurt mengsel gedurende 30 tot 60 minuten.
Universele azijn en knoflook marinade is gewoon het ding als u een beetje vuur aan de smaak van uw vis diner wilt toevoegen. Wilt u een azijn en knoflook marinade, meng gelijke delen wijn azijn en balsamico azijn. Gehakte knoflook, gehakte basilicum, verse dragon en canola of olijfolie toevoegen. Roer tussen de 2 en 5 theelepels hete pepersaus. Maak de marinade van tevoren en houd het in de koelkast totdat u klaar bent om uw vis marineren.
Verse kruiden zijn het geheim van een eenvoudige kruiden marinade, die voegt een lichte smaak aan schaaldieren zoals garnalen toe. Begin met olijfolie, dan klop balsamico azijn, vers geperst citroensap en een snuifje rode peper vlokken. Hak verse peterselie, oregano en basilicum, meng de kruiden in de marinade. Marineer de vis in de koelkast voor een minimum van drie uur.
Een marinade gemaakt met verse gember accentueert de smaak van de milde vis zoals heilbot of tilapia. Doe sojasaus en sesamolie in een kleine kom, dan mengen in geraspte gember, ui dun gesneden en knoflook met zeezout en peper naar smaak. Marineer de vis voor minstens een uur.