Hoelang kan je vis bewaren in de koelkast? Vis invriezen of ontdooien, wat doe je best wel en wat niet? Deze tips vertellen je hoe je de smaak en kwaliteit van verse vis optimaal behoudt.
Net een heerlijk stukje verse vis gekocht? Met deze vier vervoerstips blijft vis vers van de winkel tot thuis.
Eet je de vis niet meteen op? Dan is vis bewaren in de koelkast een handige optie. Op deze manier hou je vis 1 tot 2 dagen lekker vers.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Visspecialisten raden af om thuis zelf vis in te vriezen. Eet de vis vers of koop vis die reeds ingevroren is. Dankzij snelle invriesmethoden behoudt ingevroren vis al zijn smaak en textuur. Wil je graag zelf verse vis invriezen? De beste manier is als volgt:
Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in. Let wel, door bereide vis opnieuw in te vriezen, is enig smaak- en kwaliteitsverlies mogelijk.
Wil je vis ontdooien? Zet hem niet zomaar in de keuken of ontdooi hem niet in warm water. Vis snel en veilig ontdooien kan je op twee manieren. Grote stukken vis kan je in de koelkast of in de magnetron laten ontdooien. Kleine visjes of filets hoeven niet volledig ontdooid te zijn voor verdere bewerking. Versnijden gaat het best als het visvlees nog half bevroren is.