Hollandse garnaal


De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd. Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

Hollandse garnaal Paspoort

Naam
Hollandse garnaal (Crangon crangon)
Lengte
Max. 8 cm.
Voedsel
Plantaardig materiaal, aas evenals prooidieren en borstelwormen.
Levenscyclus
Wordt max. 3 jaar.
Verspreiding
Langs de Noordzeekust.
Leefgebied
In kustwateren met een zanderige tot slibberige ondergrond.
Populatie
Variabel (afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur en aanwezigheid van roofvissen).
Kleur
Grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam.
Familie
Zandgarnalen.

Hollandse garnaal, de lekkerste van allemaal

Naast haring en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal.

Vangst

Belangrijkste vangstperiode voor de Hollandse garnaal is het najaar. Naast langs de Nederlandse kust worden de garnalen ook in de zand- en slibbodems van de Waddenzee en Zeeuwse kustwateren gevangen.

 

De visserij op Hollandse garnaal vindt plaats met relatief kleine vissersvaartuigen (18-24 meter lang) die zijn uitgerust met speciale garnalenvistuigen (de garnalenkor). De gevangen garnalen worden vervolgens aan boord gespoeld en gesorteerd (gezeefd). De garnalen worden daarna aan boord gekookt.

 

In Nederland is een grens gesteld aan het aantal garnalenvergunningen waarmee in de Waddenzee respectievelijk de andere kustwateren mag worden gevist. Er zijn in Nederland ongeveer 200 garnalenvissers actief. Deze begrenzing heeft tot doel een goede afstemming van de visserij-inspanning op garnalen in de kustzone mogelijk te maken.

Garnalen pellen: vroeger & nu

Vroeger werden stapels en stapels Hollandse garnalen door de vrouwen van de vissers gepeld in de eigen huiskamer. Het was een gezellige bezigheid voor de dames die zo geroutineerd waren dat ze zonder te kijken en in een bizar tempo op een avond kilo's garnalen pelden, terwijl ze gezellig bijkletsten. Door verscherpte eisen en de hoge loonkosten worden garnalen tegenwoordig niet meer in Nederland gepeld. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen.

 

Het pellen van de garnalen vindt voornamelijk in Marokko plaats. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld. Elke week rijden vrachtwagens heen en weer met onder geconditioneerde omstandigheden bewaarde garnalen. Per jaar komt vanuit de pelcentra ongeveer 9 miljoen kilo gepelde Hollandse garnalen terug naar de verwerkende bedrijven in Nederland.

 

Wil je ongepelde garnalen kopen en thuis zelf aan de slag? Hier zie je stap voor stap hoe je deze kleine smaakmaker pelt:

Bron: Nederlands Visbureau