Kabeljauw behoort tot de rondvissen en is familie van de kabeljauwachtige waar ook de wijting, schelvis, pollak, de steenbolk en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt in zijn geheel, in moten of gefileerd verkocht.
De lengte van de aangevoerde kabeljauw ligt tussen de 50 en 80cm. Hij kan echter tot anderhalve meter lang worden.
Naam
Kabeljauw (Gadus morhua)
Lengte
Wordt max. 1,9 meter.
Verspreiding
In koudere wateren zoals in de Noordzee bij de kust van Noorwegen, IJsland maar ook Newfoundland, Canada.
Voedsel
Kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.
Leefgebied
Dicht bij de zeebodem.
Populatie
Niet overal even goed. Kweek en IJslandse kabeljauw zijn de beste opties.
Kleur
Blauw-groenige rug met blauwzwarte strepen en een zilverwitte buik.
Familie
Kabeljauwachtigen.
Leeftijd
Wordt max. 60 jaar.
Kabeljauw komt op de meeste plaatsen van het Noordelijk halfrond voor, tot in de Golf van Gascogne. Het kabeljauwbestand in de Noordzee staat al langer onder druk, en bereikte in 2006 een dieptepunt. Inmiddels zijn er hoopgevende signalen, de strenge visquota blijken stilaan hun vruchten af te werpen: het bestand verbetert gestaag. Waakzaamheid blijft echter geboden.
Daarom wordt er veel geïnvesteerd in de kweek van kabeljauw, omdat het niet overal even goed gaat met de wilde soort. Vaak wordt er gekozen te kweken in open kooien op zee in de Noorse fjorden. Volgens kenners is het visvlees van goede kwaliteit: mooi wit en heerlijk sappig. Alleen de smaak is iets minder uitgesproken bij kweekkabeljauw.
Kabeljauw is optimaal van juni tot en met oktober. In het paaiseizoen (februari tot mei) is de kwaliteit van kabeljauw onvoldoende, bevissing in deze periode is ook slecht voor de populatie.
Kabeljauw is een smaakvolle vis en bezit mooi helder wit visvlees. Kleine kabeljauw wordt soms in zijn geheel verkocht, meestal echter in visfilets, haas of vismoten. Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten en heeft een vaste structuur (naar de staart toe iets zachter). Je kan hem op alle mogelijke manieren bereiden: in de oven, gegrilld, gebakken, gepocheerd, in papilotte, gestoomd, … het is dus een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Succes is verzekerd.