Mosselen


De schelp van de mossel heeft een blauwzwarte kleur. De binnenkant is parelmoer-glanzend. De maximale lengte is ongeveer 13 cm. Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst.

Mosselen Paspoort

Naam
Mosselen (Mytilus edulis )
Lengte
Verschillend.
Voedsel
Plankton.
Levenscyclus
Max. 10-15 jaar.
Verspreiding
Waddengebied en Oosterschelde.
Leefgebied
In kustgebieden tot 20 m diep.
Populatie
Onbekend.
Kleur
De schelp van de mossel heeft een blauwzwarte kleur, lichtere kleuren, geelbruin tot groen komen ook voor.

De mossel, Zeeuwse trots

Hoewel veel mosselen afkomstig zijn uit de Waddenzee, spreken wij toch over de 'Zeeuwse' mossel, omdat deze mosselen hun eindstation hebben in de Oosterschelde. Alle mosselen die in Nederland worden verhandeld worden in deze Oosterschelde namelijk verwaterd. Verwateren betekent: zandvrij spoelen. Door het verwateren in de Oosterschelde krijgt de mossel het predicaat 'Zeeuws' mee. De enige mosselveiling ter wereld is gevestigd in Yerseke (Zeeland).

Het Mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei, dus niet alleen als de 'r' in de maand zit. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli, daarna gaat de vangst bijna het hele jaar door tot de tweede helft van april in het jaar daarop. Slechts drie maanden, van half april tot half juli, moet de consument zich tevreden stellen met diepgevroren mosselen of conserven. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop. Naast de bodemmossel worden er ook hangcultuurmosselen gekweekt.

Smaak en bereiding

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst. Er zijn ook liefhebbers van rauwe mossels, maar de meeste mensen eten ze toch het liefst gekookt of gebakken. Voor het koken van mosselen kun je het beste een zogenaamde mosselpan of grote soep- of pastapan gebruiken (met deksel).

 

Ga uit van 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon als je er salade, friet of pasta bij serveert. Bij een maaltijd met brood houd je iets meer aan, zo’n 1,2 tot 1,5 kg per persoon.

 

Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

  • Tip: is een mossel na het koken nog gesloten? Geef de schelp een tik. Blijft de schelp dan nog gesloten, gooi deze dan weg.