St.Jacobsschelp (Coquille)


De coquille is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees  met nootachtige smaak dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.

St. Jacobsschelp (Coquille) Paspoort

Naam

  • Coquille (Coquille of St. Jacobsschelp)

Lengte

  • 10 cm doorsnede.

Voedsel

  • Algen en plankton.

Verspreiding

  • Noorwegen tot de Middellandse Zee.

Leefgebied

  • Op de bodem van wateren tot 100 m diep.

Populatie

  • Voorzichtigheid geboden.

Kleur

  • De bovenste (linker) schelp is plat en bruinroze van kleur. De onderste schelp is hol en wit tot zachtroze van kleur.

Familie

  • Behoort tot de familie van de kamschelpachtigen.

Vangst

In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden mede daarom coquilles opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11cm.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.

Wist je dat?

  • In de Middeleeuwen namen pelgrims de schelpen mee als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.
  • De St. Jacobsschelp stond model voor het logo van Shell.
  • Coquilles kunnen zicht voortbewegen door de schelphelften snel open en dicht te doen.
  • Het woord 'coquille’ is Frans voor schelp.

Kom uit je culinaire schelp met St. jacobsvruchten (Coquilles)

Liefhebbers weten het. Het zachte, witte vlees van sint-jacobsvruchten is fantastisch op de grill, om te pocheren en om te bakken. Ook rauw in een carpaccio zijn ze heerlijk. Of je ze nu sint-jacobsvruchten, sint-jacobsnoten of coquilles noemt. Met deze tips en recepten scoor je altijd!

Ga je St. Jacobsvruchten kopen? Dit moet je weten

  • Wie sint-jacobsvruchten denkt, denkt feestdagen. Wat niet iedereen weet, is dat onze vissers sint-jacobsschelpen vooral van januari tot einde maart bovenhalen. Die ruwe zeebonken weten wat ze doen: tot en met maart zijn coquilles opperbest. Daarna is het seizoen onherroepelijk voorbij. Het paaiseizoen begint en het is weer wachten tot september voor de delicieuze sint-jacobsvruchten opnieuw in de winkel liggen.
  • De beste sint-jacobsschelpen komen uit noordelijke wateren, het vlees is iets vetter en daardoor ook smakelijker. Met sint-jacobsvruchten uit onze havens zit je dus helemaal goed.

Hoe St. Jacobsschelpen openen?

Het schoonmaken is best makkelijk. Je zal versteld staan van de smaak van een verse sint-jacobsvrucht.

 

  • Houd de schelp vast met de platte kant naar boven.
  • Wrik met een kort mes tussen beide schelphelften om een kleine opening te maken.
  • Snijd met een buigzaam lemmet langs de binnenkant van de platte schelphelft de sluitspier door.
  • Snijd onder de grijze buitenste rand om de witte spiermassa en het oranje koraal los te maken.
  • Reinig de noot onder koud stromend water en dep goed droog. Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.

St. Jacobsvruchten bakken of grillen doe je zo

Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.

 

Hoe sint-jacobsvruchten bakken?

  • Verhit een ruime hoeveelheid olie en boter in een antikleefpan.
  • Bak de drooggedepte sint-jacobsvruchten goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal. De kern wordt zo zacht gegaard, maar blijft glazig. Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
  • Haal meteen uit de pan en dien op.

 

Hoe sint-jacobsvruchten grillen?

  • Smeer de sint-jacobsvruchten lichtjes in met olie.
  • Leg ze op een hete grillpan. Zo krijgen de sint-jacobsvruchten mooie streepjes. Bak ze goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal.
  • Kruid met peper, zout en besprenkel eventueel met enkele druppels citroen.
  • Haal meteen uit de pan en dien op.

Zin in een zalige carpaccio? St. Jacobsvruchten lenen zich perfect

Op zoek naar een verfijnd en eenvoudig voorgerecht met sint-jacobsvruchten? Een carpaccio is ideaal, want ook rauw smaken ze fantastisch. Serveer er een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout erbij en laat ze smelten op je tong.

  • Gebruik verse sint-jacobsvruchten.
  • Dep ze droog en snijd ze met een scherp mes in flinterdunne ronde plakjes van zo’n 2 millimeter dik.
  • Schik de plakjes op het bord. Leg bv. een plakje in het midden van een koud bord en de overige in cirkels er rond, elkaar lichtjes overlappend.
  • Kruid met wat peper en (grof) zout.
  • Druppel er een beetje olijfolie en wat citroensap over.
  • Serveer meteen.